Owsianka nie każdemu kojarzy się z atrakcyjnym smakiem. To kwestia doboru dodatków, by była nie tylko pełnowartościowym, ale również smacznym posiłkiem. Jej smak głównie będzie uzależniony od dodatków, może być słodka dzięki dodatkowi owoców lub wytrawna z dodatkiem warzyw.
Baza owsianki – czy tylko płatki?
Nazwa „owsianka” może być myląca, bo nie tylko płatki owsiane mogą stanowić bazę tego posiłku. Alternatywą dla nich mogą być inne rodzaje płatków: np.: pszenne, żytnie, jęczmienne, ryżowe lub jaglane. Spróbujcie również samodzielnie wymieszać różne rodzaje płatków i stworzyć własną kompozycję domowego musli. Kupując gotowe mieszanki płatków warto zwrócić uwagę na skład, w którym nie powinno być cukru i jego zamienników.
Płatki na…
Najczęściej przysłowiową owsiankę komponujemy na bazie produktów mlecznych, zamiennie z napojami roślinnymi lub ostatecznie na wodzie. Dodatek mleka i fermentowanych produktów mlecznych pozwala na zbilansowanie posiłku pod względem zawartości białka, dodatkowo są one dobrym źródłem wapnia. Wybierając te produkty warto sięgać po mleko o zawartości tłuszczu poniżej 2%, naturalne płynne napoje mleczne jak jogurty, kefiry i maślanki. Alternatywą produktów mlecznych są napoje roślinne wzbogacone w wapń i witaminę D. Warto zwrócić uwagę przy ich zakupie, by były produktami bez dodatku cukru.
Smakowe dodatki
Owoce i warzywa to nie tylko naturalne źródło witamin, składników mineralnych, nadają również naszym owsiankom słodki smak. Uzyskamy go poprzez dodanie świeżych lub suszonych owoców, pamiętajcie jednak, aby ich ilość nie przekraczała 1 porcji owocu świeżego i garstki owoców suszonych. Dlaczego jednak owsianka nie mogłaby mieć smaku innego niż słodki? Wytrawny smak owsianki uzyskamy przez dodatek różnorodnych warzyw i ziół. Doskonale sprawdzą się: pomidor, papryka, rzodkiewki, różnego rodzaju kiełki z dodatkiem czarnuszki, pieprz cayenne itp.
Garstka zdrowia
Korzystnym i zalecanym dodatkiem do owsianki jest garstka orzechów, pestek lub nasion. To średnio 150-200 kcal ale również cenne źródło magnezu, cynku i żelaza oraz kwasów tłuszczowych omega 3.. Pamiętajcie jednak, że ze względu na kaloryczność, osoby na diecie niskoenergetycznej powinny zmniejszyć ich ilość w diecie.
Kompozycja owsianki w praktyce
płynna baza
mleko do 1,5% kefir, jogurt, maślanka – naturalne, napój roślinny
+
suchy dodatek, jak płatki, kasze czy otręby
płatki owsiane górskie, żytnie, jęczmienne, orkiszowe, otręby,
kasza jaglana, gryczana, amarantus, ryż brązowy
+
aromatyczne i chrupiące dodatki
owoce świeże lub owoce suszone, orzechy, pestki lub nasiona
Literatura
- Betts J.A., Richardson J.D., ChowdhuryE.A.,et al: The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults Am. J. Clin. Nutr., 100 (2014), pp. 539-547
- Spence C.: Breakfast: The most important meal of the day? International Journal of Gastronomy and Food Science 8 (2017) 1–6
- Jarosz M.: Praktyczny podręcznik Dietetyki, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2010